1- El tall: es fa de manera que surtin fulles tallades segons les mesures requerides. El tall pot significar trossejar formats majors en formats menors o retallar les vores (desbarbar) de plecs ja impresos.
- Cortadores: màquina emprada en l'operació de tall de bobina. Les talladores s'utilitzen en premses de bobina per trossejar a full.
- Trilateral: és un tipus de guillotina especial que realitza tres talls simultanis i perpendiculars. Serveix per retallar els tres talls del llibre; cap, peu i davantera
- Guillotina: realitza talls paral · lels. Serveix per retallar o desbarbar al format desitjat, postetas de fulls impresos de mida superior. També s'utilitza per trossejar fulles de grans dimensions en altres formats menors de màquina.
L'operació de tall és una tasca important en els processos d'acabat, ja que tenen lloc abans i després de la impressió.
2- Plegat: En el plegat cal diferenciar dos processos semblants: doblegar i plegar. Quan es dobla, el plec es marca sota l'efecte d'una lleugera pressió, de manera que el material encara conserva part de la seva recuperació y quan es plega, el plec és realitzat sota una intensa pressió, de manera que s'elimina tota la recuperació del paper.
El plegat pot ser en màquina que consisteix a realitzar plegats successius sobre el plec imprès, tant en paral · lel com en creu, fins a obtenir la mida desitjada. Els plecs que entren en plegat han de formar al final, quadernets amb les pàgines ordenades.
N'hi han dos tipus:
- En paral·lel: és plegar per successius plecs paral · lels l'un darrere altre.
- En creu: és canviar d'un plegat al següent l'adreça del plec, perquè resulti perpendicular a l'anterior.
Els aparells que fan plegats son:
- En bossa: es basa en plegar mitjançant una bossa i corrons plegadors. El sistema compta amb: una bossa en la qual s'introdueix el plec, dos corrons transportadors i dos plegadors que giren en sentit oposat.
- En cuchilla: el plegat el realitza una cuchilla que baixa verticalment i dos corrons plegadors que es mouen en sentit contrari. Primer, el plec és introduït en pla, fins a exercir contacte amb un límit de registre. La fulla llavors descendeix i empeny el plec entre els corrons plegadors. Aquests rodets formen el plec.
3- Alçat: consisteix a reunir els plecs d'una publicació de forma ordenada seguint l'ordre de numeració de pàgina. Per a això es van muntant, un sobre l'altre, els plecs successius. Aquesta operació automàtica la realitzen màquines màquines d'alçar.
Un tipus específic d'alçat és el embotit. En aquesta manera d'alçar, els plecs prèviament plegats, es col · loquen un dins d'un altre.
La màquina s'anomena alçadora que s'utilitza amb estacions receptores de plec, un sistema d'aspiració i superposició d'aquests plecs i un altre de transport en continu del bloc format.
Tipus de alçats: la configuració de la màquina pot ser horitzontal o vertical. A la alçadora horitzontal les estacions estan disposades horitzontalment. La alçadora vertical és un equip amb estacions disposades verticalment.
El tren d'alçat embotit, és un tren d'alçat-cosit a cavallet. Serveix per unir el quadernet amb la seva coberta i cosir-los entre si. Els plecs, en sortir de la plegadora es col · loquen a cada estació d'alçat de forma ordenada. Després la màquina anirà prenent, un a un i els superposarà per la seva llom, fins a formar el nombre total de pàgines i posar la coberta.
4- Cosit: El cosit és el procés per unir entre si els plecs d'una publicació. Bàsicament hi ha dues formes de cosir: mitjançant fil i mitjançant filferro. El procés de cosit el realitzen les màquines cosidores.
Tipus de cosits:
- Mitjançant fil: empra un fil de fibra vegetal o sintètica i s'empra per a la unió central de quadernets en enquadernació de llibres.
- Mitjançant filferro: consisteix en la inserció de trams tancats de filferro al llom del material a cosir, mitjançant fil de filferro.
La cosidora de fil és la màquina que realitza el cosit amb fil en enquadernació. Té les següents parts principals: marcador, obertura de plec, estació de cosit i sortida
5- Encunyat: serveix per al tall net, fes o perforació de formes irregulars. Les quals no poden realitzar-se mitjançant talls rectes en guillotina.
El procés es el seguent: durant l'encunyat el suport (material a encunyar) es pressiona contra la forma troqueladora, fins a aconseguir el resultat desitjat. Els plecs es col · loquen apilats a l'entrada. El capçal transportador les diposita a la taula de marcar. El marcador les llisca cap a la barra de pinces que les introdueix a la premsa, on són encunyades. Després són transportades a l'estació d'expulsió, on es realitza el despreniment del material sobrant.
La ubicació del suport es realitza mitjançant una esquadra d'introducció. L'aprofundiment de la forma s'efectua mitjançant un recorregut (carrera d'encunyació). Després el retall separat s'expulsa.
6- Estampat: és el procés de marcar, mitjançant pressió una forma sobre un suport. Dins dels processos d'estampació hi ha dos processos molt utilitzats actualment:
- Estampat en sec: marcar un relleu sobre les dues cares d'un suport. Cap a fora a la cara principal i cap a dins al dors.
- Stamping: és inserir material despeliculable sobre un suport, mitjançant l'efecte combinat de calor i pressió. El material a estampar és una pel · lícula metalitzada que proporciona un alt valor visual
EL procés en la forma tipogràfica aplica pressió calenta sobre la pel · lícula contra el suport. La calor i la pressió s'enlairen el material de la pel · lícula. Llavors la capa de cola es fon sobre el suport