Etiquetas

miércoles, 28 de mayo de 2014

Procés d'enquadernació

El procés per fer l'enquadernació es el seguent:

1- El tall: es fa de manera que surtin fulles tallades segons les mesures requerides. El tall pot significar trossejar formats majors en formats menors o retallar les vores (desbarbar) de plecs ja impresos.

N'hi han tres tipus de màquines diferents:
- Cortadores: màquina emprada en l'operació de tall de bobina. Les talladores s'utilitzen en premses de bobina per trossejar a full.
- Trilateral: és un tipus de guillotina especial que realitza tres talls simultanis i perpendiculars. Serveix per retallar els tres talls del llibre; cap, peu i davantera
- Guillotina: realitza talls paral · lels. Serveix per retallar o desbarbar al format desitjat, postetas de fulls impresos de mida superior. També s'utilitza per trossejar fulles de grans dimensions en altres formats menors de màquina.





L'operació de tall és una tasca important en els processos d'acabat, ja que tenen lloc abans i després de la impressió.

2- Plegat: En el plegat cal diferenciar dos processos semblants: doblegar i plegar. Quan es dobla, el plec es marca sota l'efecte d'una lleugera pressió, de manera que el material encara conserva part de la seva recuperació y quan es plega, el plec és realitzat sota una intensa pressió, de manera que s'elimina tota la recuperació del paper.

El plegat pot ser en màquina que consisteix a realitzar plegats successius sobre el plec imprès, tant en paral · lel com en creu, fins a obtenir la mida desitjada. Els plecs que entren en plegat han de formar al final, quadernets amb les pàgines ordenades.

N'hi han dos tipus:
- En paral·lel: és plegar per successius plecs paral · lels l'un darrere altre.
- En creu: és canviar d'un plegat al següent l'adreça del plec, perquè resulti perpendicular a l'anterior.

Els aparells que fan plegats son:
- En bossa: es basa en plegar mitjançant una bossa i corrons plegadors. El sistema compta amb: una bossa en la qual s'introdueix el plec, dos corrons transportadors i dos plegadors que giren en sentit oposat.
- En cuchilla: el plegat el realitza una cuchilla que baixa verticalment i dos corrons plegadors que es mouen en sentit contrari. Primer, el plec és introduït en pla, fins a exercir contacte amb un límit de registre. La fulla llavors descendeix i empeny el plec entre els corrons plegadors. Aquests rodets formen el plec.

3- Alçat: consisteix a reunir els plecs d'una publicació de forma ordenada seguint l'ordre de numeració de pàgina. Per a això es van muntant, un sobre l'altre, els plecs successius. Aquesta operació automàtica la realitzen màquines màquines d'alçar.

Un tipus específic d'alçat és el embotit. En aquesta manera d'alçar, els plecs prèviament plegats, es col · loquen un dins d'un altre.

La màquina s'anomena alçadora que s'utilitza amb estacions receptores de plec, un sistema d'aspiració i superposició d'aquests plecs i un altre de transport en continu del bloc format.

Tipus de alçats: la configuració de la màquina pot ser horitzontal o vertical. A la alçadora horitzontal les estacions estan disposades horitzontalment. La alçadora vertical és un equip amb estacions disposades verticalment.

El tren d'alçat embotit, és un tren d'alçat-cosit a cavallet. Serveix per unir el quadernet amb la seva coberta i cosir-los entre si. Els plecs, en sortir de la plegadora es col · loquen a cada estació d'alçat de forma ordenada. Després la màquina anirà prenent, un a un i els superposarà per la seva llom, fins a formar el nombre total de pàgines i posar la coberta.

4- Cosit: El cosit és el procés per unir entre si els plecs d'una publicació. Bàsicament hi ha dues formes de cosir: mitjançant fil i mitjançant filferro. El procés de cosit el realitzen les màquines cosidores.
Tipus de cosits:
- Mitjançant fil: empra un fil de fibra vegetal o sintètica i s'empra per a la unió central de quadernets en enquadernació de llibres.
- Mitjançant filferro: consisteix en la inserció de trams tancats de filferro al llom del material a cosir, mitjançant fil de filferro.

La cosidora de fil és la màquina que realitza el cosit amb fil en enquadernació. Té les següents parts principals: marcador, obertura de plec, estació de cosit i sortida

5- Encunyat: serveix per al tall net, fes o perforació de formes irregulars. Les quals no poden realitzar-se mitjançant talls rectes en guillotina. 
El procés es el seguent: durant l'encunyat el suport (material a encunyar) es pressiona contra la forma troqueladora, fins a aconseguir el resultat desitjat. Els plecs es col · loquen apilats a l'entrada. El capçal transportador les diposita a la taula de marcar. El marcador les llisca cap a la barra de pinces que les introdueix a la premsa, on són encunyades. Després són transportades a l'estació d'expulsió, on es realitza el despreniment del material sobrant.

La ubicació del suport es realitza mitjançant una esquadra d'introducció. L'aprofundiment de la forma s'efectua mitjançant un recorregut (carrera d'encunyació). Després el retall separat s'expulsa.

6- Estampat: és el procés de marcar, mitjançant pressió una forma sobre un suport. Dins dels processos d'estampació hi ha dos processos molt utilitzats actualment: 
- Estampat en sec: marcar un relleu sobre les dues cares d'un suport. Cap a fora a la cara principal i cap a dins al dors. 
- Stamping: és inserir material despeliculable sobre un suport, mitjançant l'efecte combinat de calor i pressió. El material a estampar és una pel · lícula metalitzada que proporciona un alt valor visual

EL procés en la forma tipogràfica aplica pressió calenta sobre la pel · lícula contra el suport. La calor i la pressió s'enlairen el material de la pel · lícula. Llavors la capa de cola es fon sobre el suport









lunes, 26 de mayo de 2014

Parts d'un llibre

Les parts d'un llibre estan dividides en externes i internes:

Estructura externa:
- Cuberta: son les parts exteriros del llibre, són mes dures que els pliegs.

- Llom: es la part on es subjecte totes les fulles.

- Solapa: es on surten comentaris i dades semblants, s'utilitza com a separador.

- Parlament editorial: es on surt l'editorial i quan es va imprimir el llibre.



Estructura interna:

Pàgines inicials:
- Portadilla: es la primera fulla impressa i nomès surt el titol del llibre.
- Contraportada: pàgina que seguiex a la portadilla, surt totalmenten blanc.
- Portada: es la pàgina on surt el títol sencer de l'obra, l'autor i l'editorial.
- Índex: da pas al contingut.
- Pròleg: responsabilitat de l'autor i que dóna compte del contingut.

Pàgines finals:
- Apèndix: inclouen informació que ajuda a interpretar part del contingut del llibre, o aspectes més tècnics i menys essencials del llibre, com a informació complementària.
- Bibliografia: el llibre cita un conjunt d'altres llibres que l'escriptor va utilitzar com a base per a la redacció del mateix.
- Colofó: anotació generalment en l'última pàgina, on es detallen les dades d'impressió.
- Guardas: fulls de paper que col · loca el enquadernador doblegades per la meitat per unir el llibre i la tapa.
- Glosari: en les últimes pàgines, molts llibres solen incloure un annex en el qual es defineixen i comenten alguns dels termes utilitzats en el text, per tal d'ajudar el lector a comprendre millor els significats.






Pràctica enquadernació

Hem fet un llibret amb els seguents passos:
1 - Primer de tot tenim que preparar els plecs amb les mesures adequades fent 10 plecs de 16.
Tallem el paper recta amb una plegadora. encara que surten barbes.
Juntem tots els plegs i el possem al burro, passem la serra per els llocs on hi passarem el fil per després cosir.
Una vegada fet els talls es hora de cosir amb el seguent ordre:



2- Cada vegada que cosim un pleg tenim que fer cadeneta per que quedin els plegs agrupats i tensats.

3- Una vegada cosit tot ho possem al burro apretat i li donem amb cola perque resisteixi més el llom, després possem una cinta i tornem a pasar-li cola per fer de punt de llibre.



4- Ara toca fer l'exterior, calculan el llarg y l'ample de les tapes i el llom amb un marge per poder doblegar fàcilment la tapa, ja amb les mesures fetes o tallem amb el cutex sobre el cartró.





5- Ara tenim que les tapes ben fetes tallem el forro amb les mesures indicades , engaixem les tapes i despres es doblega sobre les tapes las pestanyes.






6- Deixem les tapes secar-se totalment, enganxem la tripa a les tapes, s'ha de fer amb delicadesa centrant al llom al mig de la coberta i enganxar amb ordre desde la primera pagina fins l'última.





7- Finalment es deixa tot a la premsa un temps determinat i ya estarà acabat.
Així es com queda:


viernes, 9 de mayo de 2014

IDENTIDAD CORPORATIVA


La identidad corporativa es el ADN de las empresas, es lo que la empresa es y lo que la gente piensa que es.

Hemos de saber donde se dirige y cual es la finalidad de la empresa para saber cual es la identidad corporativa, porque una marca vale lo que representa.

Elementos:
- El nombre de la empresa
- El logotipo
- El símbolo gráfico/imagotipo
- El color
logotipo  + imagotipo = marca

Elementos que la componen, lo que es y lo que hace.
Concepto de recepción, realidad psicológica. Cómo lo percibe el receptor.
Nombre, logo, grafismo...

EL NOMBRE (naming)

Que debe tener un nombre:
- Facil de recordar
- Sonar bien
- Original
- Evocador
- Enregistrable

Tienes que ser:
- Simbólico: cuando el nombre alude a una imagen y ésta respecto al a empresa es convencional.



- Patronímicos: utilizan el nombre del propietario, del fundador o de alguien clave en la empresa.


- Toponímicos: Se refieren a un lugar concreto:



- Contracciones: Se trata de identificar la empresa sin utilizar la denominación completa.



- Onomatopéyicos:  aluden a la empresa mediante la onomatopeya. 




- Abstractos: no tienen ningún significado.





MARCA, LOGOTIPOS:

- Retocada (modificada)

- Icono (letra se sustituye por un símbolo)

- Singular 

- Con accesorio estable ( se refuerza con algún elemento)

- Abstracto

- Alfabetico (utilizan letra logotipo como imagotipo)


MANUAL CORPORATIVO

Recoge las normas sobre el tratamiento gráico de la marca/logotipo